Rodzaje sterowania płyt grzewczych.

Sterowanie w płycie grzewczej to jednej z najbardziej istotnych kwestii, płyta grzewcza to punkt przy, którym spędzamy najwięcej czasu. Zastanawiasz się, które sterowanie będzie odpowiednie dla Ciebie? Przeczytaj ten artykuł a przekonasz się co wybrać.

Aby dokładnie poznać rodzaje sterowania płyt należy podzielić płyty na rodzaje grzania. Wyróżniamy płyty:

– gazowe,

– indukcyjne,

– ceramiczne.

Płyty gazowe cechują się tym, że są zasilane gazem. Wykonanie płyty pod palnikowej może być ze stali nierdzewnej (emaliowanej) lub szkła. Bezpośrednio na płycie gazowej znajdują się palniki oraz żeliwne ruszty. Palniki są sterowane pokrętłami, które znajdują się z przodu płyty lub po jej boku.

W płytach gazowych możemy znaleźć funkcje takie jak:

– zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, polega na zapewnieniu odcięcia dopływu gazu w przypadku przypadkowego zgaśnięcia płomienia,

– zabezpieczenie przed dziećmi – polega na tym, że aby zapalić płomień należy przycisnąć i przekręcić dane pokrętło,

– zintegrowana zapalarka w pokrętle – po uruchomieniu palnika, ulatnia się gaz, nie musimy podpalać palnika osobnym źródłem ognia, tylko po naciśnięciu pokrętła, zapalarka wydala iskrę, która rozpala ogień w płycie gazowej.

Płyty indukcyjne i ceramiczne cechują się, tym, że to podgrzewania garnków nie używają gazu. Są zasilane prądem elektrycznym. Mogą być zasilane na 230V lub 400V. Płyty te cechują się smukłą stylistyką, szybkim czasem nagrzewania garnków i łatwością gotowania.

W płytach indukcyjnych wyróżniamy rodzaje sterowanie tj.:

– sensorowe/dotykowe przyciskami (+/-) – sterowanie te cechuje się łatwością obsługi, polega na wybraniu odpowiedniego pola i wciśnięciu przycisku + lub -. Sterowanie te może być jedno do wszystkich pól lub osobne dla każdego innego pola,

– sensorowe typu SLIDER – cechuje się tym, że zamiast kilkukrotnego przyciskania + lub – wybieramy interesujący poziom mocy z dostępnej skali. Jest to o wiele szybszy rodzaj sterowania, może występować jedno do wszystkich pól lub osobne do każdego pola.