Wybór piekarnika do kuchni jest trudnym zadaniem. Różnorodność i przedział cenowy jest naprawdę ogromny. Piekarnik niezaprzeczalnie jest sercem każdej kuchni, to w nim przyrządzamy ciasta, babeczki, pierniki, ale także pizzę czy mięso.
Na rynku występują trzy klasy energetyczne piekarników od: A, A+ oraz A++. Większość piekarników podłączana jest za pomocą wtyczki do gniazdka, a ich moc nie przekracza 3,5 kW. Średnio godzina pieczenia w piekarniku kosztuje nas około 60 groszy, z uwagi na to, że godzina pracy piekarnika pobiera około 1 kWh.
Pojemność piekarnika opisywana w litrach, określa pojemność komory, która jest dostępna do dyspozycji każdego użytkownika. Warto tutaj zwrócić uwagę, że największa ilość piekarników, posiada komorę w granicach od 60 do 80 litrów.
Wyróżnić możemy cztery rodzaje programatorów w piekarnikach:
Programator tradycyjny z pokrętłami POP-UP – piekarnik z reguły posiada dwa pokrętła, jedno do ustawienia temperatury a drugie do wybrania programu. Po ustawieniu piekarnika możemy wsunąć pokrętła, tak aby nie wystawały podczas pracy piekarnika. Pokrętła mogą występować również z podświetleniem.
Programator sensorowy (piktogramowy) – jest to najprostsza wersja elektroniki, zazwyczaj mamy do wyboru programy automatyczne, np. P1, P2, P3 itp. Rozwiązanie dosyć mało wygodne, gdyż możemy wybierać temperaturę skokowo z dokładnością, np. do 5°C.
Programator tekstowy – w tańszych wersjach posiada tyle samo funkcji co piekarnik z pokrętłami, lecz jest ich pozbawiony. W droższych urządzeniach, mamy zdefiniowane programy: pizza, stek, mięso itp. Dodatkowym atutem może się tutaj być zastosowanie termosondy, która pozwala jeszcze bardziej zmaksymalizować efekty pieczenia. Piekarniki z tego typu programatorem przeważnie posiadają regulację temperatury co 1°C. Oczywiście do obsługi tego typu piekarnika używamy panelu dotykowego.
Programator obrazkowy – jest to zabudowany wyświetlacz TFT, sterowany osobnymi sensorami lub dotykowo. Wyświetlacze posiadają rozmiary od 3 do nawet 7 cali. W piekarnikach tego typu możemy ustawiać temperaturę co 1°C co przełoży się na dokładniejsze rezultaty pieczenia. W coraz większej liczbie modeli, programatory posiadają funkcję SMART, mają możliwość wgrywania własnych przepisów oraz posiadają integrację z systemami Smart Home.
Czyszczenie piekarnika to bardzo ważna kwestia, dzięki niej będziemy mieli większy komfort pracy oraz nasze urządzenie będzie przez dłuższy okres czasu utrzymane w czystości. Wyróżniamy rodzaje sterowania:
Emalia łatwo czyszcząca – nowoczesne piekarnik posiadają emalię, która poprzez swoją śliskość pozwala w łatwy sposób utrzymać czystość piekarnika. Boki wnętrza piekarnika wyróżniają się brakiem zagłębień. Czyszczenie takiej powierzchni jest naprawdę łatwe.
Czyszczenie parowe – czyszczenie piekarnika polega na wlaniu około 200 ml wody na blachę, która jest do tego przystosowana. Następnie włączamy program i czekamy aż się zakończy. Po skończonej pracy, mamy zmiękczone zabrudzenia, wystarczy przetrzeć je szmatką. Do poprawienia efektu, można dodać trochę octu.
Kataliza (panele katalityczne) – szerokie wkłady instalowane po bokach piekarnika. Wkłady katalityczne są szorstkie, dzięki takiej budowie absorbują tłuszcz i go wypalają. Wkłady mogą być wymienne, zależne od producenta czy też danego modelu.
Pyroliza – jedyna opcja czyszczenia piekarnika w pełni skuteczna, lecz posiada również swoje wady. Taki rodzaj czyszczenia polega na rozgrzaniu piekarnika do około 500°C i wypaleniu całego brudu w popiół. Zazwyczaj do tego typu czyszczenia musi ściągnąć wszystkie drabinki, wyjąć wszystkie blachy, brytfanki itp. Podczas całego procesu możemy czuć zapach spalenizny, ale to normalne zjawisko. Z wad na pewno możemy tutaj zauważyć, brak możliwości umiejscowienia piekarnika bezpośrednio przy lodówce, konieczność wykonania dodatkowej wentylacji w pionie szafek gdzie jest umiejscowiony piekarnik. Czyszczenie te zaleca się osobą, które pieką dużo mięsa. Zaleca się używanie pyrolizy maksymalnie raz w miesiącu.
Najważniejsze funkcje piekarników:
- termoobieg – pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła po komorze piekarnika, w droższych modelach możemy zauważyć termoobieg 3D,
- prowadnice teleskopowe – zazwyczaj w tańszych modelach występują na 1 poziomie a w drożnych na 2 lub 3 poziomach, ułatwiają pracę poprzez możliwość wysunięcia i stabilnego utrzymania blachy z ciastem lub mięsem. W znaczący sposób poprawiają komfort pracy z piekarnikiem,
- cichy domyk Soft Close – polega na bez hałaśliwym zamykaniu piekarnika poprzez zastosowanie specjalnych zawiasów,
- chłodny front 45°C – polega na zastosowaniu 3 lub 4 blach we froncie piekarnika, zmniejsza to temperaturę odczuwalną po zewnętrznej części drzwi,
- dodatkowy system chłodzenia – niektóre modele piekarników posiadają dodatkowy wentylator, przez co przyspiesza proces chłodzenia piekarnika po skończonej pracy,
- termosonda – stosowana w piekarnik z trochę wyższej półki. Polega na wbiciu sondy do kawałka mięsa i kontroli temperatury, przez co wiemy, że mięso zostało idealnie upieczone,
- zakres temperatur – to bardzo ważna kwestia przy wyborze piekarnika. Wybór zakresu temperatur powinien być dobrany do naszych potrzeb,
- programowanie czasowe – każdy piekarnik posiada programowanie czasowe w zakresie od 1-24 h,
- blokada rodzielska – istnieje wiele sposób na zabezpieczenie piekarnika przed dziećmi, jedną z nich jest blokada panelu sterowania, tak aby dzieci w łatwy sposób nie poprzestawiały funkcji w piekarniku. W niektórych piekarnikach możemy spotkać się z blokadą otwarcia drzwi.